maandag 20 februari 2017

De stilte voor Julia





Schrijver: Derwent Christmas





Mijn mening

Ik vond ‘De stilte voor Julia' een erg mooi boek. Het verhaal greep me erg aan en het boek zelf was ook te doen, omdat het niet zo lang was. Ik heb al veel mensen over dit boek gehoord van school, maar nooit zelf gekozen dus dat werd wel tijd. Het boek was goed te volgen en de flashbacks in het verhaal waren steeds merkbaar en je kon het verhaal zo goed volgen. Je moest soms wel even overschakelen want soms was er in het midden van het boek weer een flashback, maar dit merkte je vaak wel gelijk. Er werden verschillende tijden gebruikt, namelijk: het heden, tijdens het herstel van Aarons burn-out en na de dood van Julia. Dit kon je dus goed van elkaar scheiden. Ik heb nog nooit eerder een boek van Christmas gelezen, maar zijn manier van schrijven spreekt me aan. Hij gebruikt niet (veel) moeilijke woorden en schrijft gedetailleerd en soms ook met humor. In het verhaal gebruikt hij ook een film The Punisher, zelf heb ik hem niet gezien maar ik snap dat bepaalde mensen dan goed een idee kunnen krijgen bij de wraakactie die Aron gaat houden. In het verhaal komt ook steeds het boekje Mindfulness voorbij, dit heeft Ernst Klapwijk aan Aron gegeven om uit zijn
burn-out te komen en dit speelt een grote rol in het verhaal. Hij wil het niet gebruiken, maar toch pakt Aron het boek steeds weer erbij.
Het boek kwam ook erg dichtbij omdat het Bornego College er ook in verwerkt zat. Weliswaar met een andere naam, maar het was er wel op gebaseerd. Ook de leraren die terugkwamen kon je herkennen en de karaktereigenschappen die er aan gekoppeld waren herkende ik meteen. Dit was toch wel even een pluspuntje van dit boek.
Ik vond 'De stilte voor Julia' 1 van de betere boeken die ik heb gelezen. Ik denk dat ik het boek zelfs beter vond dan 'Hersenschimmen' en 'Een hart van steen'. Het boek sprak me meer aan, omdat het veel spanning bevat en ik het verhaal ook gewoon leuk en interessant vond. Ik voelde echt met de hoofdpersoon mee, aangezien hij alleen maar dieptepunten meemaakt. ‘Een hart van steen’ komt dan op de tweede plek, dit was ook een spannend en zielig boek maar sprak me dan iets minder aan dan ‘De stilte voor Julia’. Op de laatste plek zet ik ‘Hersenschimmen’, het was een mooi en goed boek maar ik vond de andere
2 boeken leuker om te lezen omdat het spanning bevatte.




Samenvatting

‘De stilte voor Julia’ gaat over Aaron, leraar op het Nemesis College, dat herstellende is van een burn-out. Wanneer hij zo’n twee weken thuis zit komt de rector, Ernst Klapwijk, bij hem thuis. Aaron denkt eerst dat hij hem wil ontslaan, maar dat is niet zo. Ernst geeft hem een boek om hem uit zijn burn-out te krijgen, genaamd Mindfulness. Aaron wantrouwt hem nog steeds. Niet lang erna komt zijn dochter, Julia, te overlijden. Julia schrikt van een scooter en valt op de weg, op dat moment komt er net een auto aan. Er komt nog een traumahelikopter, maar dan is kleine Julia al gestorven. Aaron en Marianne zijn er kapot van, maar volgens Marianne vooral zijzelf omdat Aaron na een weekje alweer aan het werk wilt.
Bart Klapwijk, zoon van Ernst Klapwijk, wordt bijna van school afgestuurd, maar door Aaron gebeurt dit niet. Dit komt vooral door Mindfulness, waarvan hij weet dat hij mild moet zijn en dus Bart nog een kans gaat geven. Bij dit opkomen wordt hij ook gelijk de mentor van Bart. Het mentorgesprek verloopt niet bepaald goed, maar tijdens 1 gesprekje vertelt Bart dat zijn vader een affaire heeft met een vrouw en dat hij en zijn moeder het ook weten. Ernst denkt gelijk aan zijn vrouw Marianne. Hij vermoedt namelijk dat Ernst en Marianne een affaire hebben.
Niet lang hierna komt ook Aarons vrouw te overlijden. Ze belt hem terwijl Aaron les aan het geven is en zegt dat ze alles achter zich gaat laten. Als hij thuis komt hangt ze in de schuur, dood. Op een dag gaat Aaron naar huis en betrapt Bart dan op dealen, hij spreekt Bart hierop aan en zegt dat hij hiermee naar de rector gaat. Die maandag erna is Bart van school gestuurd.
Het verhaal gaat uiteindelijk vooral over wraak. Wraak op Ernst Klapwijk, waarvan Aaron denkt dat hij en zijn zoon de schuld hebben aan de dood van zijn kind en vrouw. Op de dag van Marianne’s begrafenis rijdt Aaron niet achter de begrafenisstoet aan, maar neemt een andere afslag. Hij rijdt over de Afsluitdijk naar Noord-Holland.  Hij gaat naar een vakantiepark, ’T Oude Land. Wanneer hij hier zit bedenkt hij hoe hij wraak gaat nemen. Zo wil hij aan een wapen komen, dit is moeilijker dan het lijkt maar uiteindelijk vindt hij iemand. Dit loopt alleen niet zo goed af, de wapenhandelaar vertrouwt Aaron niet en slaat hem een bloedneus. Uiteindelijk staat Aaron voor een winkel en koopt hij een honkbalknuppel waarmee hij het hoofd van Klapwijk in wilt slaan. Hij rijdt naar Heerenveen en rijdt naar het huis van Klapwijk in Skoatterwâld. Wanneer hij hier is doet Bart open, en Aaron begint hem te slaan op zijn hoofd. Niet veel later opent Aaron zijn ogen en blijkt het dat hij in zijn schuur zit. Hij zegt nog tegen Bart dat hij hem moet vrijlaten, maar hij verlaat de boerderij en zegt dat Ernst zo komt. Even later komt Ernst en zet een heggenschaar om Aarons nek. Hij wordt gedwongen een trappetje op te lopen en moet zijn hoofd door een strop doen. Ernst trapt het trappetje om en verlaat de schuur.

Samenvatting heb ik zelf gemaakt



Argumentatieopdracht

Ik ga in deze opdracht het boek ‘De stilte voor Julia’ promoten. Het boek ‘De stilte voor Julia’ is een indrukwekkende roman en moet zeker door iedereen gelezen worden. Het boek gaat over Aaron Nijdam die herstellende is van een burn-out en in korte tijd zowel zijn dochter als vrouw kwijtraakt. Hij weet wie de schuldige is en zint op wraak.
Mijn stelling: ‘De stilte voor Julia is een indrukwekkend boek en moet zeker door iedereen gelezen worden.’

Het boek is geschreven in de ik-perspectief. Ik vind dit een goed gekozen perspectief omdat je zo goed mee kan voelen met Aaron en dit vind ik in dit verhaal het belangrijkste. Er is meer diepgang waardoor je je goed kan inleven in zijn verdriet.
Tegenargument zou kunnen zijn dat dit objectief is maar in dit verhaal is de
ik-perspectief goed gekozen. Voor de rest schrijft hij met name over zijn burn-out, zijn dochter en vrouw en zijn wraak wat vanuit hem komt en dus wel betrouwbaar is. Natuurlijk kun je je twijfels zetten dat hij rector Klapwijk en zijn zoon beschuldigd van de dood van zijn vrouw en dochter, maar hier kom je aan het einde van het verhaal wel achter.
Daarnaast zijn er in het verhaal al veel flashbacks, maar als het verhaal dan ook nog eens vanuit verschillende invalshoeken wordt bekeken, wordt het verhaal denk ik wél lastig. In dit verhaal moet je je vooral inleven met Aaron en het
ik-perspectief helpt hier het beste bij, daarnaast worden de meeste personages door Christmas zelf ook duidelijk beschreven.

Het boek maakt gebruikte van vele flashbacks. Hierdoor spring je steeds weer even naar een andere tijd, wat voor afwisseling zorgt en waardoor het boek spannend blijft. Op de eerste bladzijde begin je bijvoorbeeld op de begrafenis van zijn vrouw Marianne en een paar bladzijdes verder ben je weer in het verleden waar zijn vrouw en dochtertje Julia nog leven.
Door de flashbacks kom je erachter wat er zich in het verleden van Aaron heeft afgespeeld en hierdoor begrijp je ook waarom Aaron niet mee gaat naar de begrafenis van zijn vrouw, maar een andere afslag neemt en zint op wraak.
Tegenargument kan zijn dat het verhaal door de vele flashbacks niet meer te volgen is, maar dit is absoluut niet het geval. Er zijn duidelijk drie verschillende tijden te onderscheiden: Het heden (de dag van de begrafenis van Marianne en de daaropvolgende wraakactie), de periode na de dood van Julia, en de periode wanneer Aaron herstellende is van zijn burn-out waarbij Marianne en Julia allebei nog leven. Wanneer je dus weer even terugspringt in de tijd, lees je vaak over Marianne of Julia, hierbij weet je dus gelijk dat je in een flashback zit.

Christmas zijn manier van schrijven is duidelijk en vlot. Hij gebruikt niet moeilijke woorden en maakt gebruik van spanningsbogen wat vragen oproept en waardoor je dus door blijft lezen, bijvoorbeeld: Wat hebben Ernst en Bart Klapwijk met de dood van Marianne en Julia te maken? En waarom vertrouwt Aaron Ernst Klapwijk niet? Door deze vragen blijft het boek dus spannend.

Het boek is erg realistisch. Het is nou eenmaal iets dat overal in de wereld voorkomt. Niet alleen de burn-out, maar ook de dood van geliefden. De ellende die Aaron door heeft moeten maken is niet te beschrijven, eerst een burn-out en dan de dood van zijn dochter en vrouw. Ik heb erg met hem meegevoeld, met name omdat ik me niet zou kunnen voorstellen hoe zoiets moet zijn. Hoe hij de andere personages neerzette, en dan met name natuurlijk vader en zoon Klapwijk, kreeg ik zelf ook minachting naar hun toe.


Dus, als jullie het met mij eens zijn, lees dan dit indrukwekkende boek genaamd ‘De stilte voor Julia’. Het boek heeft alles: een heftig onderwerp, spanning, emotie en zal daarnaast ook erg veel indruk maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten