zondag 5 juni 2016

Het diner



Herman Koch







Mijn mening

Ik vond het boek 'het diner' een spannend boek. In de eerste 125 bladzijden gaat het nog niet echt ergens over. Het hoofdpersonage en bij personen worden omschreven en er komen wat flashbacks naar hun verleden. Pas vanaf bladzijde 125 weet je wat er echt aan de hand is. Het is spannend omdat de zoon van het hoofdpersonage en van het bij personage iets ergs hebben gedaan en je er in verloop van tijd achterkomt hoe ze dit gaan oplossen. Ze staan vol moeilijke keuzes en het is ook wel iets om zelf over na te denken. Wat zou jij doen als je kind iemand heeft vermoord? Het boek heeft ook een goed opgebouwde structuur van het vijf gangen diner. Ik vond dit boek niet het leukst dat ik heb gelezen. Vanaf bladzijde 125 al wel, maar daarvoor dacht ik: waar gaat dit heen? Er waren ook heel veel open plekken in het verhaal waar je later niet antwoordt op krijgt. Bijvoorbeeld de naam van het restaurant en de ziekte van Paul en Claire. Ik vond alsnog ‘Perenbomen bloeien wit’ het mooiste boek. ‘Echte mannen eten geen kaas’ was te voorspellend, maar wel heftig. Ik vind ‘Perenbomen bloeien wit’ een mooi onderwerp hebben: een jongen die blind werd. Dit is weer eens wat anders dan andere boeken. Door het meervoudig perspectief kon je goed lezen wat hij voelde. Dat miste ik wel in het boek 'Het diner'. Ik vroeg me soms wel eens af wat Claire of Babette dachten. 









Samenvatting

Paul Lohman, broer van premier kandidaat Serge Lohman, is getrouwd met Claire. Met de verkiezingen in zicht gaan ze uit eten met Serge en zijn vrouw Babette. Het diner begint met de dagelijkse onderwerpen, maar nadat Paul terug komt van het toilet staat Babette met tranen in haar ogen op. Ze loopt naar de deur, gevolgd door Claire. Ondertussen eten de broers hun hoofdgerecht in stilte op. Paul vindt het allemaal te lang duren en gaat naar de twee vrouwen op zoek. Terwijl hij dit doet gaat de telefoon van Michel die in zijn zak zit af. Zijn zoon vraagt zich af wat zijn vader met zijn mobiel doet en spreekt af het mobieltje op te komen halen. Net wanneer Paul ophangt ziet hij Claire en Babette, die inmiddels is bijgekomen. Samen gaan ze het restaurant in, maar Paul gaat nog niet aan tafel. Hij bekijkt, terwijl hij wacht op zijn zoon, de filmpjes van zijn mobiel. Weer wordt Paul geconfronteerd met de heftige beelden. Rick, de zoon van Serge en Babette, en zijn eigen zoon gaan na een schoolfeest flink te keer tegen een zwerver. De zwerver ligt in het pinhokje waar de jongens willen pinnen en daar zal hij voor boeten. Van kwaad tot erger pakt een van hen een voor hun leeg ogende jerrycan, de andere filmt het. Wanneer er een aansteker bij komt gaat het mis. Paul realiseert zich dat deze beelden meer laten zien dan de beelden van de bewakingscamera van Opsporing verzocht. Michel vertelt zijn vader dat Beau, de geadopteerde zoon van Serge, hem chanteert. Hij wil deze beelden online zetten, maar wanneer ze hem geld geven is er niks aan de hand. Tijdens het nagerecht komt het onderwerp eindelijk aan bod. Serge vindt dat zijn zoon Rick veel lijdt onder de geheimhouding en wil alles openbaar maken. Hij wil tijdens een persconferentie bekend maken dat hij zich terug trekt. De andere drie denken hier echter anders over. Zij vinden dat ze de toekomst van hun zonen moeten beschermen. Serge heeft de persconferentie echter al gepland. Hij en Babette verlaten het restaurant en lopen naar het café waar de persconferentie gehouden wordt. Claire vertelt Paul dat zij en Babette hun zonen alleen nog kunnen beschermen wanneer ze Serge verwonden. Claire loopt vervolgens naar het café waar Babette en Serge zijn. Paul hoort even later meerdere sirenes. Hij loopt naar buiten en ziet zijn broer afgevoerd worden door ambulance personeel. Ook komt Claire even later naar buiten, zij wordt afgevoerd door agenten. Over Beau hoeven ze zich ook geen zorgen meer te maken, Michel en Rick hebben met hem “afgerekend”.





https://dub127.mail.live.com/ol/clear.gifhttps://dub127.mail.live.com/ol/clear.gif
Opdracht C. Brief aan de hoofdpersoon

Beste Paul,


U speelt in het boek van Herman Koch, ‘het diner’. U was een leuke hoofdpersonage met hier en daar wat humor maar u bent ook erg agressief. Ik ga even in op de keuzes die u in dit boek heeft gemaakt. De eerste 125 bladzijden komen we achter u persoonlijk en die van uw broer, vrouw en zwager. U deed redelijk cynisch over het restaurant waar u heeft gegeten: kleine porties hoge prijzen.  U wou ook niet de naam van het restaurant aan de lezers vertellen. U en uw vrouw hebben een goede relatie, dat heb ik wel gemerkt. Alhoewel jullie wel geheimen voor elkaar bewaren. Kennelijk wist Claire al wat Michel had begaan, maar zei niks. Uw broer, Serge Lohman, is een aanstaande politicus. Hij geeft vrij weinig om zijn vrouw, Babette. Hij denkt voornamelijk aan zijn carrière. U houdt van wijn en geeft veel om uw zoon. Vandaar dat u hem op deze manier wou beschermen. In het boek leek het wel alsof u helemaal niet boos was om het feit dat uw zoon iemand heeft vermoord. Is dat ook zo? Ik weet nog die keren dat u zich erg  agressief gedroeg. Zelfs bij uw eigen zoon op school. Waarom? Later in het verhaal heeft u een ziekte, maar u wil niet zeggen wat voor. Dit is waarschijnlijk de reden waarom u zich zo gedraagt. Ook uw vrouw had een ziekte waardoor u alleen voor een tijd alles op zich moest nemen. Het huishouden, zorgen voor Michel en werken. Uw broer en Babette boden zich aan om te helpen, want het lukte niet. Overal was het een zooitje. U werd toen een keer zo boos dat u uw broer met een pan macaroni op zijn hoofd sloeg. Weer heel agressief. U geeft veel om uw zoon en denkt vooral aan zijn toekomst. Toen hij samen met zijn neef een jerrycan naar die zwerver had gegooid en u erachter kwam was het eerste waar u aan dacht zijn toekomst. Serge en Barbara dachten vooral aan nu en niet aan de toekomst van de jongens. Uiteindelijk wil Serge zich terugtrekken als lijsstrekker en gaat daarbij een persconferentie houden. Dit willen u en uw vrouw niet, dus besluiten jullie om Serge pijn te doen. Dit doet Claire en slaat Serge hard in zijn gezicht. Was dit nou echt de oplossing? Met geweld kom je nergens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten